Spreekuur assistente
De praktijkassistentes hebben een medische opleiding gevolgd en worden regelmatig bijgeschoold. Zij zorgen voor een goede organisatie van de dagelijkse werkzaamheden. Voor uitslagen, vele praktische vragen en adviezen kunt u bij hen terecht. Daarnaast verrichten zij eenvoudige medische handelingen en controles. U kunt hiervoor een afspraak maken.
Spreekuur praktijkondersteuner somatiek (POH-S)
De praktijkondersteuners hebben een medische HBO-opleiding gevolgd.
In overleg en onder supervisie van de huisarts, doen de praktijkondersteuners spreekuren voor bepaalde categorieën patiënten (o.a. diabetes, hart-vaatziekten, longziekten, osteoporose). Ze geven begeleiding aan mensen die willen stoppen met roken. Tevens krijgt de zorg voor ouderen speciale aandacht.
Spreekuur praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ)
De huisarts wordt geraadpleegd bij gezondheidsklachten van uiteenlopende aard. Waaronder ook psychische klachten die het leven van iemand en zijn of haar omgeving soms tot een zware opgave kan maken. Als u met psychische- en/of psychosociale klachten naar de huisarts gaat kan de huisarts u adviseren een afspraak te maken met de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (ofwel poh-ggz).
In het eerste gesprek zult u samen uw klachten en eventuele vragen in kaart brengen waarna de poh-ggz u en de huisarts informeert en adviseert over een mogelijk vervolgtraject. Het kan zijn dat een aantal ondersteunende gesprekken binnen de huisartsenpraktijk voldoende is of dat er meer/specialistischer hulp wenselijk is (een verwijzing naar basis ggz/specialistische ggz).
De zorg die de poh-ggz verleent maakt deel uit van het basispakket; dus u hoeft hiervoor niet uw eigen risico aan te spreken.